Zupa z soczewicy z pomidorami
gotuję, zupy, bezglutenowe, zdrowo, bez pszenicy
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Pyszna zupka na chłodniejsze, wietrzne popołudnia.
Takim dopełnieniem jest camembert!
Wspaniała!
Składniki:
150g czerwonej soczewicy
200g marchewki
150g pietruszki
150g selera
malutki kawałek pora
3 ząbki czosnku
cebula
łyżka oliwy
4 szklanki bulionu warzywnego
8 pomidorków koktajlowych
suszona bazylia
200g camemberta
pieprz
Soczewicę opłucz i osącz.
Warzyw obierz.
Czosnek i cebulę posiekaj.
Warzywa korzeniowe oraz por potnij na plasterki
lub kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej czosnek i cebulę.
Dołóż resztę przygotowanych warzyw .
Całość zalej bulionem.
Doprowadź do wrzenia,
dodaj soczewicę.
Gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie.
Dopraw pieprzem.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone na połówki pomidorki
i dopraw bazylią.
Zupę ponownie dopraw pieprzem,
rozlej na talerze.
Do każdej porcji włóż pokrojony w plasterki camembert.
Inspiracją był przepis z "Claudii"
Zostaw swój Komentarz