Zupa z jarmużem
gotuję, zupy, zdrowo, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Zima.
Mimo kalendarzowej jesieni zima w pełni.
O poranku - 8 stopni + prószący śnieg.
Dlatego proponuję Wam zupę na dzisiejszy obiad
- dla mnie zimą najlepsze są zupy,
częściej mam zachcianki "zupowe"
niż czekoladowe!
Polecam Wam tą zupkę,
podpatrzoną w Kwestii Smaku.
(mała modyfikacja)
Składniki, 4 porcje:
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
1 por
300 g ziemniaków
2,5 litra bulionu lub rosołu
100 g jarmużu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 g (malutkich) plasterków salami
2 łyżki posiekanego koperku
W garnku, na maśle, zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę,
pod koniec dodaj posiekany czosnek.
Dodaj oliwę oraz pokrojonego pora (białe i jasno zielone części).
Duś przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż por zmięknie.
Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki,
podgrzewaj przez około 3 minuty.
Wlej gorący bulion i zagotuj.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Gotuj przez 15 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodaj umyte i posiekane liście jarmużu (twarde łodyżki odrzucić)
i gotuj przez około 10 minut,
pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Na suchej patelni podsmaż salami, chwilę - do minuty.
Dodaj je do zupy razem z koperkiem.
Wymieszaj.
Zostaw swój Komentarz