Zapiekanka rybna z duszonym porem, pomidorkami koktajlowymi i amarantusem
gotuję, boże narodzenie, kolacja, obiad, sylwester, bezglutenowe, przepis, bez pszenicy
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Przepis podejrzany u znanego Wam dobrze Szymona!
Przepyszny pomysł na obiad czy kolację!
My z Mężem pokochaliśmy tę zapiekankę od pierwszego ....kęsu ;)
Składniki:
1 spora wędzona makrela 250 g pomidorków koktajlowych 100 g amarantusa 3 pory 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany (22%) trochę świeżego tymianku garść listków bazylii pieprz
(można zastąpić kaszą jaglaną, jednak za pierwszym razem spróbuj z amarantusem)
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ugotowany przelej zimną wodą, odcedź dokładnie i przełóż do dużej miski. i czosnek oraz posiekany na niewielkie kawałki seler naciowy duś w głębokim rondlu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną dopraw je pieprzem, dodaj śmietanę i trochę wody. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą i powstanie sos. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz grubo posiekane liście bazylii i natkę selera naciowego. i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Ugotuj amarantus w osolonej wodzie (około 15 minut).
Posiekane pory (tylko biała, dobrze umyta część)
W tym czasie usuń skórę i ości (starannie!) z ryby i dodaj mięso do miski z amarantusem.
Przełóż do miski pory i całość dokładnie wymieszaj.
Natłuś naczynie do zapiekania, przełóż do niego zawartość miski
2 komentarze
Amber
Wspaniała!
Z chęcią bym się poczęstowała...
Kobiecemysli
Dziękuję, polecam zrobić, jest pyszna, a w razie czego zapraszam do Białegostoku, chętnie przygotuję ją kolejny raz :)
Zostaw swój Komentarz