Trufelki ziemniaczano-kokosowe
gotuję, deser, bezglutenowe, przepis, gluten free
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Tak, tak z ziemniaków.
Dla mnie też to było zaskoczenie,
a mój Mąż stwierdził, że to chyba niemozliwe,
a jednak.
Są pyszne, wcale nie czuć ziemniaków,
mają czekoladowy smak i znikają bardzo szybko:)
(ziemniaki nie są wyczuwalne)
Takie trufelki możecie podarować komuś,
albo też umilić sobie nimi dzień:)
Zaskakujący przepis znalazłam u Palety smaku
Składniki (mi wyszło 24 sztuki):
puree z 1 średniego ziemniaka
(ok. pół szklanki)
pół szklanki cukru pudru
trzy czubate łyżki wiórków kokosowych
kilka kropek olejku migdałowego, arakowego lub waniliowego
2 łyżki kakao
kolorowe posypki, pokruszone orzechy, kakao – do obtoczenia
(dowolnie)
Ziemniaka ugotuj w mundurku (bez dodatku soli!),
jeszcze ciepły rozgnieć na puree.
Gdy zupełnie wystygnie wymieszaj z cukrem, wiórkami i olejkiem,
dodaj kakao i wyrób na gładką masę.
Formuj w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą obtocz w wybranej posypce.
Odstaw do przesuszenia na ok. 2-3 godziny.
Trzymaj w zamkniętym pudełeczku lub folii.
2 komentarze
sweet&chili
Z ziemniaków? Takie cudeńka... Nie wierzę!
KobieceMysli
ja też nie wierzyłam, dopóki sama nie zrobiłam, polecam serdecznie, proste a jak pyszne:) pozdrawiam
Zostaw swój Komentarz