Tort walentynkowy czekoladowo - malinowy z bitą śmietaną
gotuję, deser, przepis, bez cukru
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Tort dla Mojego Męża z okazji 2,5 roku po ślubie,
ale z powodzeniem możecie go zrobić na Walentynki.
Przesłodki i malinowy;)
Łatwy i na pewno zachwyci każdego łasucha.
Przepis podpatrzony na Moje wypieki.
Składniki na ciasto:
150 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
175 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao, sodę - wymieszaj i przesej. Odstaw.
W małym garnuszku podgrzej mleko z masłem, do rozpuszczenia masła.
Dodaj ekstrakt w wanilii, wymieszaj.
W misie miksera umieść jajka (całe) z cukrem i zmiksuj (przystawką do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna, przez kilka minut.
Po ubiciu wlej gorące jeszcze mleko, zmiksuj.
Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto podzielna 2 części.
Formę - serce o średnicy 23 cm - wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż do niego pierwszą część masy.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij, ostudź.
W taki sam sposób upiecz pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze)
Ciasto wystudź (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie.
( ja miałam odrobinkę mniejsze serduszko)
Masa śmietanowo - malinowa:
125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na bibułce)
Śmietanę kremówkę ubij.
Dodajmaliny,
wymieszaj przy pomocy widelca,
część zmiażdż , by krem miał kolor różowy.
Czekoladowe ganache:
150 ml śmietany kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na drobne kawałki
1 łyżka golden syrupu (lub płynnego miodu)
W małym garnuszku umieść wszystkie składniki i podgrzej, mieszaj, na niedużej mocy palnika,
aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy.
Lekko przestudź.
Dodatkowo:
125 g świeżych malin
Wykonanie
Pierwszy blat ciasta połóż na paterze.
Na niego wyłóż krem śmietanowo - malinowy, wyrównaj.
Przykryj drugim blatem czekoladowym.
Całość oblej czekoladowym ganache, nie martwiąc się spływającą czekoladą :)
Udekoruj malinami.
Zostaw swój Komentarz