Tort Andaluzja
gotuję, deser, zdrowo, bez cukru
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Niestety mi nie wyszły fotki jak dla Doroty .
Ale warto było spróbować swoich sił bo wyszedł pyszny,
tylko krem cytrynowy za gęsty,
ale liczę, że następnym razem bedzie idealnie:)
Tort słodki, ale masa cytrynowa świetnie tą słodycz przełamuje:)
Tort z okazji 3 rocznicy ślubu:)
Składniki na 3 blaty:
10 białek
160 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
125 g drobnego cukru do wypieków
37 g kakao
Trzy formy tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno),
boki wysmaruj masłem.
Możesz też podzielić powstałą masę na 3 części i przygotować każdy blat osobno
(najbardziej bezpieczna opcja).
Migdały wymieszaj z cukrem pudrem i kakao, przesiej.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj powoli i stopniowo drobny cukier (łyżka po łyżce).
Ubite w ten sposób białka delikatnie wymieszaj z przesianymi suchymi składnikami, do połączenia.
Gotowe ciasto rozdziel równo między 3 tortownice, wyrównaj.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 17 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Ciasto z pewnością trochę opadnie, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wygląd tortu.
(u mnie blat nie tylko opadł ale też się skurczył).
Składniki na masę cytrynową:
2 cytryny
70 g drobnego cukru do wypieków
40 g masła
2 żółtka
1 jajko
6 g żelatyny
75 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę
Z cytryny otrzyj skórkę (bez bialego albedo) i wyciśnij sok.
Do szklanej miseczki wlej sok z cytryny i otartą skórkę, cukier, masło, żółtka, jajko.
Miseczkę ustaw nad garnkiem z parującą wodą (miseczka nie może dotykać wrzącej wody),
czyli przygotuj tzw. kąpiel wodną.
Składniki w miseczce ubijaj delikatnie (końcówką do ubijania białek),
aż masa zgęstnieje.
Wsyp żelatynę.
Szybko wymieszaj, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową.
Ostudź, przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać kremu),
włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Kolejnego dnia (bezpośrednio przed wykonaniem tortu → patrz niżej) wyjmij krem z lodówki
(jeśli jest bardzo ścisły, zmiksować)
Połączyć przy pomocy miksera z ubitą już śmietaną.
Krem będzie się nadawał od razu do przekładania.
U mnie masa wyszła bardzo gęsta i niestety nawet dodanie kremówki nie pomogło.
Składniki na masę czekoladową:
250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)
100 g śmietany kremówki (30%)
80 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę
Czekoladę posiekaj, włóż do rondelka.
Zagotuj kremowkę, nie doprowadzając jej do wrzenia (100 g)
i wylej na czekoladę.
Odczekaj 30 sekund i dokładnie wymieszaj.
Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
Jeżeli tak się nie stanie, możesz dodać trochę więcej gorącej kremówki lub delikatnie podgrzać całość.
Odstaw do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Z gotowej i chłodnej masy odejmij 250 g (resztę zachować).
Podgrzej w kąpieli wodnej (krem nie może być zbyt gorący, a co za tym idzie, lejący się).
Masło zmiksuj na puszystą masę.
Dodaj podgrzaną masę czekoladową i zmiksuj tak, żeby powstał puszysty krem.
Na końcu dodaj ubitą kremówkę.
Wymieszaj.
Wykonanie tortu:
Przygotuj paterę
(u mnie duży talerz).
Połóż na niej pierwszy migdałowy blat.
Wokół niego zamknij obręcz tortownicy, w której go piekłaś - zabezpieczy to kremy przed wypływaniem
(u mnie blat się skurczył, ale mimo, że bez obręczy to u mnie nic nie wypłynęło)
Na blat wyłóż masę czekoladową, przykryj drugim migdałowym blatem.
Wyłożyć masę cytrynową, przykryć ostatnim blatem migdałowym. Włozyć do lodówki na 1 godzinę.
Podgrzej w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego,
który pozostał z wykonania masy czekoladowej.
Posmaruj nim wierzch schłodzonego tortu.
Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Kolejnego dnia tort odepnij z obręczy,wierzch i boki oblej polewą czekoladową i włóż do lodówki.
Polewa czekoladowa:
200 ml mleka
200 g czekolady (70%)
30 g cukru
30 g masła
Posiekaną czekoladę zalej zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące),
dodaj cukier i masło.
Delikatnie mieszaj do powstania błyszczącej, gładkiej masy.
Do mleka możesz dodać startą skórkę z cytryny, albo laskę wanilii.
Tort powinien być przechowywany w lodówce.
Przed podaniem wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, wtedy rozpływa się w ustach.
Smacznego!
1 komentarz
Miko
Mniami :)
Zostaw swój Komentarz