Tarta marchewkowa
gotuję, kolacja, obiad, sylwester, bezglutenowe, zdrowo
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Wydaje się, że wracam trochę do Was,
mimo, że od miesiąca nie mam przespanej nocy
(jak śpię 3 godziny ciągiem to się chwalę rodzinie i znajomym ;),
to mimo wszystko jakoś w kuchni mnie więcej
(może ta ilośc kawy pozwala mi przetrwać?).
Dziś zapraszam Was na przepyszną tartę marchewkową:
Składniki:
500g obranej marchewki łyżka oleju kokosowego duża czerwona cebula 60g posiekanych suszonych pomidorów 30g masła 3 łyżki cukru kokosowego 120g sera brie 374g ciasta francuskiego (u mnie bezglutenowe) rozbełtane jajko
Piekarnij nagrzej do 200oC.
Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na niego obraną i pokrojoną w prążki cebulę.
Smaż do momentu w którym cebula zmięknie.
Cebulę przełóż do miski.
Na patelni rozpuść maslo i cukier.
Marchewkę pokrój w cienkie plastry i wrzuć ją na rozpuszczone masło z cukrem.
Dodaj 150ml wody.
Gotuj około 10 minut, do miękkości marchewek.
Blaszkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia,
a potem ciastem francuskiem.
Obciąż spód tarty np ceramicznymi kuleczkami
i wstaw blaszkę na 3 minuty do piekarnika.
Po wyjęciu, usuń kuleczki
i i wyłóż odsączoną marchewkę na spód tarty.
Potem wyłóż cebulę, posyp suszonymi pomidorami
i przykryj wszystko serem brie pokrojonym w plastry.
Piecz około 20-30 minut do upieczenia i mocnego zarumienienia ciasta.
Zostaw swój Komentarz