Tarta cebulowa
gotuję, obiad, zdrowo, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Chęć na spróbowanie tarty cebulowej chodził za mną kilka dni.
Postanowiłam, że dziś jest dobry dzień na cebulę ;)
Pyszna i wystarcza dla 4 osób!
Oto efekty, podpatrzone w Mojej Małej Kuchni.
Składniki:
spód:
200 g mąki
( u mnie 100g pełnoziarnistej z orkiszu
+ 100g pszennej)
100 g masła
szczypta soli
2 małe jajka
(małe M)
nadzienie:
1 kg cebuli
(w tym 2 sztuki czerwonej)
2 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki oliwy
200 ml mleka
3 małe jajka
4-5 plasterków żółtego sera, drobno pokrojonego
pieprz
Składniki na spód zagnieć i zlep w kulkę.
Włóż do lodówki na około 40 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę na tartkę
(26-28 cm).
Nakłuj ciasto widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż obciążniki
(fasola, groch, ceramiczne kulki).
Zapiekaj około 20 minut w 190 o C.
W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z oliwą.
Duś pod przykryciem mieszając co chwilę.
Po około 15 minutach dodaj czosnek i duś kolejne 15 minut.
W misce połącz ze sobą mleko, jajka i pieprz.
Na przestudzone ciasto wyłóż cebulę,
zalej mleczno - jajeczną masą i posyp serem.
Piecz około 40 minut w 200 o C

Smacznego!
Zostaw swój Komentarz