Sushi - Klub kolacyjny: Zjadliwe, może nie trujące
gotuję, kolacja, obiad, bezglutenowe, bezglutenu, gluten free
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
W ubiegły piątek zorganizowałam pierwszą kolację klubu kolacyjnego:
"Zjadliwe, może nie trujące".
I pierwszy raz zrobiłam Sushi bez nadzoru.
Stres mnie zjadał,
ale pocieszające było to, że goście wiedzą,
że mistrzem sushi nie jestem.
Wszystko zaczęło się w czwartek od kupna garnka do ryżu.
W piątek ok 12:00 rozpoczęła się kontynuacja.
RYŻ:
450g ryżu
8 łyżek zalewy do ryżu
( w przybliżeniu, dawałam na oko)
Ryż dokładnie wypłucz zmieniając wodę minimum 3 razy
( wymieniałam razy 5).
Po tej czynności ryż zalej wodą i odstaw na 30 minut
(celem równomiernego namoczenia ziarna).
Po tym czasie odsącz go dokładnie na sicie.
Odsączony ryż włóż do garnka do gotowania ryżu i zalej 550 ml wody
(według instrukcji w moim garnku jest 600ml,
ale jak dałam za drugim razem mniej wody, ryż był mniej rozgotowany).
Włącz garnek przykryty przykrywką.
Podczas gotowania NIGDY nie podnoś pokrywki garnka
i nie mieszaj ryżu.
Po około 30 minutach i samoczynnym wyłączeniu garnka,
pozostaw ryż pod przykryciem na 20 minut.
Po tym czasie łączymy zalewę z ryżem delikatnie,
aby nie zniszczyć ziaren
(regularnie odwracaj ryż w misce,
celem równomiernego połączenia ryżu z zalewą).
Schłodź w temperaturze pokojowej
(nie korzystaj z lodówki).
Sushi:
Jak już masz przygotowany dobrze ryż to 80% sukcesu za Tobą.
Teraz potrzebujesz:
7 sushi nori
+
wszystko co przyjdzie Ci do głowy ;)
U mnie:
tuńczyk,
łosoś,
smażone szparagi,
tofu wędzone,
sałata,
ugotowana marchewka,
papryka,
ogórek,
melon,
paluszki krabowe,
szczypiorek,
serek kremowy z ziołami prowansalskimi,
majonez
+ mata bambusowa do zawijania
Wszystko co się da pokroić w paski,
pokrój w paski.
Nori umieść na środku maty bambusowej,
ryż ułóż od dolnej do górnej krawędzi
pozostaw 1 cm margines u góry.
(ryżu ma być cienka warstwa)
Przy dolnej krawędzi ryżu ułóż ulubione składniki,
możesz posmarować dodatkowo serkiem czy majonezem.
Ciasno zawijaj matą od dołu,
aż do zakończenia nori.
Zwinięte rolki krój na 6-8 kawałków.
+ do podania
wasabi, kiełki brokuła i rzodkiewki, sos sojowy, marynowany seler
Kolacja była bardzo udana.
Wszystkim smakowało,
a ja jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona :)
Ze stresu zrobiłam tylko zdjęcia na początku kolacji,
jednak całkiem nie długo planuje kolejną kolację,
więc wtedy podzielę się z Wami lepszą relacją.
Zostaw swój Komentarz