Soczewica z papryką i ziemniakami oraz smażonym tofu (wegańska, bezglutenowa)
gotuję, obiad, bezglutenowe, przepis bezglutenowy
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Fantastyczne danie na te chłodne wieczory
(wyczekuję ciepłych wieczorów),
które nas jeszcze zastają
lub jeszcze zimniejsze poranki
( a co! na śniadanie też można zaszaleć ;)
Składniki:
100 g czerwonej soczewicy (około 1/2 szklanki)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 duża czerwona papryka
2 ziemniaki
1 marchewka
1 puszka pomidorów w zalewie
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chilli
szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonego kminku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
1/2 kostki ekologicznego tofu naturalnego (150 g)
sos sojowy Tamari
olej do smażenia
smażone tofu:
i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki, marchewkę i paprykę. Warzywa chwilę przesmaż. Do puszki po pomidorach wlewam przegotowaną wodę i całą "puszkę" wody dodaję do potrawki. Następnie wrzuć przyprawy i sos sojowy. Przykryj i duś na małym ogniu około 20 minut. Całość wymieszaj i gotuj już bez przykrycia około 20 minut. Wrzuć je do miseczki i obficie skrop sosem sojowym. Tofu będzie się w nim marynować około 10-15 minut. Podsmaż je na rumiano. Na górze ułóż usmażone tofu. Całość posyp świeżym tymiankiem.
W garnku, na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekany drobno czosnek
Następnie dodaj puszkę pomidorów.
Gdy ziemniaki i marchewka są już dość miękkie, wrzuć soczewicę.
Gdy soczewica jest gotowa, spróbuj i dopraw.
Gdy potrawka się gotuję, tofu pokrój w kostkę.
Gdy soczewica jest gotowa, na patelni rozgrzewam olej i wrzuć na niego tofu.
Przełóż gotową soczewicę do miseczek.
6 komentarzy
Izabela Runsak
To zdjęcie jest tak pyszne, że mam ochotę zjeść monitor. Potrzebowałam jakiegoś dania bezglutenowego, to zapisuję do zrobienia.
Kobiecemysli
dziękuję! I życzę smacznego! :) pozdrawiam ciepło
Gosia
Wstyd się przyznać, ale nie próbowałam nigdy tofu :( Musze to nadrobić bo wygląda super :)
Kobiecemysli
Gosiu, zdecydowanie musisz! To danie jest idealne by zacząć przygodę z tofu :)
EmaliowanyCzajnik.pl
Niesamowicie aromatyczne danie. Uwielbiam wszystko do czego dodaje się wędzoną paprykę.
Kobiecemysli
Dla mnie wędzona papryka to cały czas dziwna przyprawa, ale coraz bardziej się do niej przekonuję :)
Zostaw swój Komentarz