Śmietankowe ciasto ze śliwkami


Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Śmietankowe ciasto ze śliwkami

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Śliwki to owoce bardzo kobiece

(jak figi zresztą).

Lubię je gdy są bardzo dojrzałe,

wtedy na raz mogę zjeść nawet do 10 sztuk.

Uwiebiam też ciasta z nimi, są wilgotne i obłędnie pachnące!

Przedstawiam Wam przepis od Dorotus.

 

Składniki:

    200 g masła
  

  125 ml (pół szklanki) mleka
 

   1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,

w temperaturze pokojowej
   

2 jajka, w temperaturze pokojowej
   

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  

  2,5 szklanki mąki pszennej
 

   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   

pół łyżeczki sody oczyszczonej
   

2 łyżeczki pasty z wanilii

lub ziarenka z 1 laski wanilii  

700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych

 

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Masło i mleko podgrzewaj w garnuszku, do rozpuszczenia się masła.

Lekko przestudź

(pozostaw ciepłe).

W naczyniu roztrzep jajka, dodaj kwaśną śmietanę, cukier,

pastę z wanilii, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.

Dodawaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę,

w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.

Przelej ciasto, wyrównaj.

Na górze delikatnie poukładaj odpestkowane śliwki,

rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.

Piecz w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej,

do tzw. suchego patyczka.

Wystudź.Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Gotuję,

Zostaw swój Komentarz


Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

kamila rowinska cele


Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

airbnb zniżka