Śledzie w sosie śmietanowo - musztardowym
gotuję, wielkanoc, inne, bezglutenowe, bezglutenu
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Uwielbiam śledzie w różnych sosach, szczególnie Lisnera,
jednak nie są one zbyt tanie.
Postanowiłam więc przygotować je sama w domu.
Sugerowałam się przepisem z networkedblogs.com ,
jednak chyba zbyt krótko moczyłam te śledzie,
bo sos stał się jedynie bladym dodatkiem
do śledzi który swoim aromatem pokonały wszystko.
Proponuję, więc długo moczyć śledzie,
aby sól i ich aromat stały się mniej intensywne.
Składniki:
1/2 kg solonych filetów śledziowych - matjasów
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 12%
4 łyżki majonezu
4 łyżki musztardy ziarnistej np. francuskiej
1 łyżka ostrej musztardy dijon
Śledzie wymocz w zimnej wodzie aż do utraty słonego posmaku - zmieniaj 2 lub 3 razy wodę.
Trwa do kilka godzin, śledzie możesz zostawić do wymoczenia na całą noc
(ja proponuję nawet na dzień i noc).
Odsączone sledzie, każdy z osobna pokrój na 3 części.
Składniki na sos dokładnie wymieszaj ze sobą,
a potem dokładnie wmieszaj w niego śledzie.
Muszą odstać w lodówce około 2 dób.
Zostaw swój Komentarz