Sernik z brzoskwiniami na bananowym spodzie
gotuję, wielkanoc, deser, sylwester, przepis, bez cukru
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Sernik delikatny z pyszną chrupiącą czekoladą na wierzchu :)
Przepis podpatrzyłam u Doroty
(lekko zmodyfikowany).
To mój pierwszy prawdziwy sernik
a skoro mi wyszedł tzn, że jest prosty w wykonaniu.
Jak każdy przepis wymaga zaangażowania,
a przy odrobinie miłości zdziałacie cuda:)
Składniki:
ciasto:
20 dag mąki
1 dojrzały banan
50g masła
2 łyżki cukru
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego mielonego
(np z wiaderka)
5 jaj
3/4 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
+
4 duże połówki brzoskwiń z syropu
3/4 gorzkiej czekolady na polewę
Banana rozgnieć widelcem
– wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć,
wylep nimi spód blachy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia
i schładzaj 30 minut w lodówce.
Jajka z cukrem ubij na puszysty kogel-mogel.
Dodaj ser, pozostałe składniki i miksuj na bardzo wolnych obrotach
do momentu aż masa będzie jednolita.
Masę serową delikatnie wylej na spód bananowy,
na wierzchu ułóż brzoskwinie pokrojone w kawałki.
Sernik piecz około 60 minut w 180o C
Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimny sernik polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Zostaw swój Komentarz