Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
gotuję, wielkanoc, sałatki, bezglutenowe, smaczne
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".
Sałatka jest bardzo sycąca!
Nadaje się nawet na obiad!
Składniki:
2 duże jajka
2 łyżki stołowe oliwy extra vergine
2-3 łyżki octu balsamicznego i trochę do polania
1/2 obranego i zmiażdzonego ząbka czosnku
1/4 łyżeczki musztardy Dijon
sól, świerzo mielony czarny pieprz
200g białej fasoli z puszki, opłukanej i osuszonej
1 łodyga selera naciowego, pokorojona w plastry
1/4 główki sałaty rzymkiej, rozerwanej na kawałki
(ja dałam lodową)
20g rukoli
75g pokrojonych w plasterki rzodkiewek
80 - 100 g tuńczyka w puszce w sosie własnym
Włóż jajka do rondla z gotującą się wodą, doprowadź do wrzenia,
gotuj na półmiękko 7 minut, a następnie wyjmij i opłucz
je pod zimną bierzącą wodą.
Obierz i przekrój na pół.
W tym czasie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek i musztardę
z połową łyżeczki wody, dopraw soląi pieprzem.
Można też wlać do słoika i potrząsnąć nim aż do uzyskania sosu
o konsystencji emulsji.
Fasolkę wymieszaj z dressingiem, dodaj seler, sałatę, rukolę i rzodkiewki.
Wyłóż sałatkę na dwa talerze, na wierzchu ułóż tuńczyka i połówki jajka.
Skrop odrobiną octu balsamicznego i podawaj!
Smacznego!
Porcja 260 kcal
Zostaw swój Komentarz