Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami wg Kuchni Lidla
gotuję, wielkanoc, sałatki, bezglutenowe, bezglutenu
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Przepis z książki "Jeść zdrowiej" Lidla.
Lekko zmodyfikowany.
Zmodyfikować go można jeszcze bardzo aby był jeszcze zdrowszy,
ale o tym w przepisie ;)
Składniki:
Sałatka: awokado 1/4 pęczka szczypiorku 4 średnie ogórki kiszone pieprz 1 płaska, łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 pęczki rzodkiewek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy
5 ugotowanych na twardo jaj
Karmelizowane rzodkiewki
2 łyżki cukru kokosowego
Sałatka jarzynowa: Jajka pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Awokado pokrój w dużą kostkę, a ogórki w małą. Wymieszaj, dopraw pieprzem, majonezem i sokiem z limonki. Dodaj kolendrę. Karmelizowane rzodkiewki: Na suchą patelnię wsyp cukier * i podgrzewaj. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki, wrzuć na patelnię i podgrzewaj tak długo, aż z cukru zrobi się karmel. Podlej ocetem balsamicznym i dodaj musztardę. Wymieszaj. Wmieszaj do sałatki. * możesz rzodkiewki podgrzać na suchej patelni, dodać ocet i musztardę. Rzodkiewki będą bardziej chrupiące, ale tez mniej kaloryczne, a w sałatce bedą smakowały równie dobrze (sprawdziłam obie wersje)
Zostaw swój Komentarz