Sałatka Rosyjska z kurczakiem w papryce według Jemiego Oliwiera
gotuję, sałatki, obiad, sylwester, bezglutenowe, przepis bezglutenowy
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
"SuperFood Na Co dzień" Jamiego uwiodła mnie.
To jeden z wielu przepisów z tej książki, które wykorzystam w kuchi.
Sama sałatka przepyszna, wiele smaków,
które idealnie się ze sobą łączą!
Składniki na 4 porcje:
400g surowych buraków baby oraz małych marchewek 400g ziemniaków 1 pęczek szparagów 100g świeżo łuskanego groszku 2 piersi z kurczaka bez skóry oliwa wędzona papryka w proszku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki serka wiejskiego 1 czubata łyżeczka musztardy djion 1 łyżka białego octu winnego 2 fileciki anchois w oleju 2 korniszonki 1 łyżeczka małych kaparów 1/4 pęczka świeżego koperku
(u mnie duże warzywa pokrojone na małe kawałki)
(300g)
( u mnie groszek z puszki )
( 2 x 180g)
( ja pominęłam)
(u mnie 4)
(u mnie 4)
( ja uwielbiam koperek więc prawie cały pęczek dałam)
Małe buraki wrzuć do wrzątku i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie. Przetnij marchewki i większe przekrój wzdłuż na pół. Pokrój ziemniaki w kostkę o boku 2 cm i gotuj razem z marchewką w innym garnku w osolonym wrzątku około 8 minut, aż zmiękną. Odkrój zdrewniałe końce szparagów, pędy pokrój w kawałki o grubości 1 cm, a czubki zostaw w całości. Dodaj szparagi i groszek do garnka z ziemniakami na ostatnie 2 minuty, po czym odcedź warzywa w durszlaku i zostaw żeby odparowały i wystygły (ja szparagi zrobiłam na grillu elektrycznym z pieprzem i oliwą, a groszku z puszki nie gotowałam). Natrzyj piersi z kurczaka 1 łyżką oliwy, posyp sporą szczyptą papryki, solą i pieprzem (ja sól pominęłam). Smaż je około 10 minut na nieprzywierającej patelni ustawionej na ogniu pomiędzy małym a średnim, przewracając w połowie smażenia, aż zrobią się złociste z wierzchu i gotowe w środku (ja trzymałam piersi na dwustronnym grillu elektrycznym około 10 minut, myślę, że już przy 8 jest ok). W tym czasie włóż do dużej salaterki jogurt, serek wiejski i musztardę, wlej ocet i wsyp szczyptę czarnego pieprzu. Bardzo drobno posiekaj anachios, korniszonki, kaparki i koperek. Dodaj je do miski i dobrze wymieszaj. Dorzuć ziemniaki, marchewkę, szparagi i groszek, wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku. Obierz buraki, pokrój w plasterki i delikatnie wmieszaj do sałatki, tak żeby nie zabarwiły innych składników ( u mnie są lekko zabarwione gdyż dodałam je od razu ze wszystkimi warzywami). Na wierzchu ułóż pokrojone piersi i posyp całość szczyptą papryki i podawaj.
Zostaw swój Komentarz