Rodzinny barszcz buraczkowy Kwestii Smaku
gotuję, zupy, zdrowo, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Wspaniały barszczyk na weekend.
Sycący i na dodatek jest go tak dużo,
że najecie się i Wy i Wasi goście :)
Od teraz to mój ulubiony barszczyk,
a smazony ziemniaczki będą mi się z nim kojarzyły!
Składniki, 4 litry zupy:
300 g żeberek
6 średnich czerwonych buraczków, razem około 500 - 600 g
1 duża marchew
1 średnia cebula
1 średnia pietruszka
6 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
200 g śmietany 22 % lub 30%
kilka kropli soku z cytryny
Opłukane mięso podziel na 4 części.
Włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody,
zagotuj, zszumuj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
W międzyczasie obierz buraki, opłucz i pokrój w drobne słupki.
Obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę
(obierz tylko zewnętrzne liście, nie przycinaj przy korzonkach aby cebula nie rozpadła się podczas gotowania).
Po pół godzinie gotowania żeberek dodaj cebulę i pietruszkę.
Po zakończeniu gotowania (po 40 minutach) dodaj przekrojoną na 4 części marchewkę oraz buraczki.
Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj pod przykryciem lub z lekko uchyloną pokrywką przez około 40 minut na bardzo malutkim ogniu, do czasu aż buraczki będą miękkie.
Zdejmij z ognia i trochę przestudź(około 15 minut).
Śmietanę wlej do dużego kubka, dodaj 4 łyżki chłodnej wody,
następnie stopniowo dodawaj wywar z zupy (kilka łyżek).
Śmietanę stopniowo dodawaj do zupy, jednocześnie mieszając.
Nie zagotowywać.
Doprawić pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podawaj z podsmażanymi ziemniakami, natką pietruszki i jajkiem.
Pycha!
Smacznego!
Zostaw swój Komentarz