Rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie i bezglutenowe)
gotuję, deser, bezglutenowe, przepis, bez pszenicy
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Nie są jak prawdziwe rafaello,
nawet nie są tak samo dobre jak rafaello wykonane z tego przepisu TU.
Jednak jeżeli podejdziemy do nich indywidualnie
i nie będziemy wymagać by były podobne do czegoś innego niż są,
to okazuje się, że to bardzo dobre pralinki kokosowe bezglutenowe i wegańskie :)
Składniki:
( przepis podpatrzony https://gotowaniecieszy.blox.pl)
60 g kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka cukru
3 łyżki wiórków kokosowych + blanszowane migdały - minimum 15 wiórki kokosowe do obtoczenia
(400-450 ml)
(ja dałam stewię - 3/4 łyżki)
(ja dałam około 6 łyżek)
Kaszę podpraż na suchej patelni do czasu aż zacznie pachnieć (ale nie wolno jej spalić!) a następnie przelej ją na gęstym sicie sporą ilością bieżącej wody. a następnie przelej je do małego rondelka z grubym dnem i dodaj do niego kaszę. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj cukier / stewię i od tej pory kaszę dość często mieszaj, ponieważ gęstniejąca kasza może przywierać do garnka. Masę wystudź do temperatury pokojowej, a następnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny. a następnie obtocz je w kokosie.
Puszkę z mlekiem mocno potrząśnij aby wymieszać gęstą śmietankę z mlekiem,
Kaszę gotuj przez około 25 minut, do czasu aż będzie miękka.
Kiedy kasza będzie miękka dodaj do niej wiórki kokosowe.
Z zastygniętej masy uformuj kulki wkładając w w środek migdał,
Gotowe pralinki przechowuj w temperaturze pokojowej.
2 komentarze
gin
Skoro jak rafaello nie smakują, to może po prostu inaczej je nazwać? :)
Kobiecemysli
ktoś kto wymyślił ten przepis faktycznie nie pomyślał, ale pralinki kokosowe są pyszne i też ładnie brzmi ;) pozdrawiam
Zostaw swój Komentarz