Puszyste ciasto aroniowo-nektarynkowe
gotuję, deser, bez cukru, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
W czwartek okazało się, że posiadam w zamrażalce pozostawioną na pastwę losu aronię.
Szkoda było jej do czegoś nie wykorzystać.
Jednak soku z niej nie lubię a ciasto na, które przepis posiadam jest jak dla mnie mało doskonałe.
Postanowiłam zaryzykować i poszukać przepisu na "coś" z aronią.
Znalazłam ciasto:
https://przystole.blox.pl/2009/08/Ciasto-aroniowo-nektarynkowe.html
Ciasto puszyste, soczyste, bez goryczki aronii.
Dla mnie ( i 3 innych osób) bardzo pasowało:)
Składniki:
5 nektarynek
125 g aronii - mogą być mrożone
125 g margaryny
4 jajka
250 g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
250 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
1 paczka cukru waniliowego
1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)
Nektarynki obierz, usuń pestki i owoce pokrój na cząstki.
Aronię opłucz i osusz.
(jeżeli mrożona to rozmroź i także osusz)
Margarynę roztop i ostudź.
Jogurt połącz z sokiem z cytryny i razem z roztrzepanymi jajkami dodaj go do tłuszczu, wymieszaj.
Cukier, mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce.
Mokre składniki połącz z suchymi.
Wsyp do wszystkiego owoce i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 26 cm (u mnie 23 cm) posmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
Wyłóż do niej ciasto, wygładź na wierzchu.
Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec godzinę.
(u mnie 45 minut)
Zimne ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Zostaw swój Komentarz