Pokrzywowe pulpeciki z kurkami
gotuję, obiad, zdrowo
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Pokrzywowe pulpeciki już znacie,
a teraz z wariacją kurkową:P
Składniki:
400 g mielonej wieprzowiny
ok. 100g młodej pokrzywy
- jakby komuś pokrzywa się ważyć nie chciała niech da 4 pełne garście
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
1 jajko
60 g mozzarelli
2 łyżki bułki tartej
2 garście kurek
Kurki umyj i posiekaj.
Cebulę posiekaj i razem z kurkami zeszklij na oleju,
dodaj pokrojony drobno czosnek ,
smaż przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszaj.
Pokrzywę zblanszuj, dobrze odsącz i posiekaj.
Z kurkami, cebulką i pokrojoną w kosteczkę mozzarellą oraz jajkiem.
Całość wymieszaj z mięsem i bułką tartą.
Formuj pulpeciki i wstaw na 20 minut do parowaru.
Smacznego!
Pokrzywę można "marynować" w słoikach.
Umytą porzywkę wrzyć do osolonego wrzątku.
Po około 10 minutach przełóż pokrzywę do
wyparzonych słoików i zalej wodą w której moczyła się pokrzywa.
Słoiki zakręć i ustaw do góry dnem.
Po dobie są gotowe do użytku:)
Zostaw swój Komentarz