Pizza z burakiem i rzodkiewką
gotuję, kolacja, obiad, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Witajcie w lipcu:)
Pewnie wiele z Was jak zobaczy tytuł tego wpisu to się popuka w czoło,
gdzie pizza z burakami i rzodkiewką?
A jednak!
To pomysł z kuchni wegannerd
(ja wprowadziłam malutkie zmiany)
Sama bałam się próbować jak już upiekłam,
jednak jak zobaczyłam jak ochoto mój Mąż ją zajada,
strach szybko odszedł w zapomnienie.
Jest naprawdę dobra!
Smak ma taki...nie do opisania ,
lekko słodki, słony...znajdziecie tu kilka ciekawych "warstw".
Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej
150 ml ciepłej wody + łyżka wody
15 g świeżych drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
2 małe buraki
3-4 rzodkiewki
oliwa z oliwek
sól morska
cynamon
2 łyżki zmielonych migdałów + 1/2 łyżeczki wody
papryka słodka
papryka ostra
przyprawa do pizzy bądź inna ziołowa
Drożdże w misce zasyp cukrem i zalej łyżką wody.
Odstaw na 10 minut.
Po tym czasie dodaj wodę (150ml), przesianą mąkę i sól.
Wyrabiaj kilka chwil i zostaw na 15 minut pod przykryciem.
Następnie dodaj około 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek.
Wyrabiaj ciasto jak najdłużej będzie to możliwe,
jednak myślę, że 15-20 minut wystarczy ;)
Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.
Rozciągnij lub rozwałkuj ciasto na okrągły placek.
Przełóż na blachę obłożoną papierem do pieczenia.
Polej lekko oliwa z oliwek,
posyp wymieszanymi ze sobą paprykami i ziołową przyprawą i ułóż dodatki.
Piekarnik rozgrzej do 220 o C.
Umyte i obrane buraki wrzuć do wrzącej wody.
Gotuj około 10 minut. Ostudź.
Pokrój buraki na plastry i ułóż na cieście.
Lekko posyp cynamonem.
Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie talary.
Ułóż na cieście.
Czosnek posiekaj drobno i rozsyp na pizzę.
Migdały zblenduj na miazgę, dodaj łyżeczkę wody i posyp ciasto.
Całość posyp solą morską.
Możesz też skropić oliwą.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz dopóki się nie zarumieni na bokach.
Zostaw swój Komentarz