Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowym z pistacjami
gotuję, obiad, bezglutenowe, bezglutenu, bez pszenicy
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Kurczak na słodko to kurczak, który rzadko gości na moim stole.
Taki przepis, który pamiętam to:
piersi w sosie bananowym curry.
I ten obecny za chwilę tutaj
i ten podlinkowany są to przepisy warte wypróbowania.
Składniki:
(mój przepis)
2 całe piersi z kurczaka 150ml bulionu warzywnego 2 łyżki oleju kokosowego 120g pistacji obranych 1 puszka brzoskwiń 2-3 cebule czerwone 200g ryżu jaśminowego pieprz opcjonalnie lubczyk
Połowę brzoskwiń zmiksuj, a drugą połowę pokrój w kostkę. Pistacje posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj pokrojone brzoskwinie, połowę pistacji, pieprz i lubczyk. Ostryż nożem natnij każdą część piersi w poziomie, wypełnij farszem z patelni i zepnij wykałaczką. Podsmażaj przed kilka minut z obu stron, a potem piecz około 20 minut w 200oC. Bulion połącz ze zmiksowanymi brzoskwiniami, podgrzej. Dopraw pieprzem i lubczykiem. Kurczaka podaj z ryżem i sosem. Posyp resztą pistacji.
Zostaw swój Komentarz