Piernik na powidłach
gotuję, boże narodzenie, deser, święta, bez cukru
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Ostatnia pozycja świąteczna w tym czasie.
Przepraszam, że tak późno, ale choruję cały czas...
Piernik zachwycający nawet poza świętami:)
Przepis od Osóbki pełnej słodyczy:)
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka powideł śliwkowych
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Masło roztop na małym ogniu, podczas ogrzewania dodaj do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotuj),
przestudź (nie musi być zupełnie zimne).
Całe jajka ubij z cukrem, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do ubitych jajek dodaj masło z przyprawami, wsyp mąkę, wymieszaj łopatką, dodać posiekane orzechy.
(mieszałam mikserem)
Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż ciasto.
Piekarnik nagrzej do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
(u mnie piekł się około 2 godzin)
Po wystudzeniu polać czekoladą.
Polewa czekoladowa
(połowa porcji na piernik zdecydowanie wystarczy)
1/2 margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
jajko
Margarynę rozpuść razem z cukrem i kakao.
Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodaj jajko i dokładnie je połącz.
Powstałą polewą ozdób ciasto.
Ja na polewę wysypałam posypkę cukrową:)
Zostaw swój Komentarz