Pieczony kurczak udający kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu
gotuję, obiad, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Kurczak pieczony,
ale smakuje jak taki smażony w głębokim tłuszczu.
Więc ten oto przedstawiony jest zrowszy,
a jednak tak samo smaczny:)
Składniki:
8 podudzi kurczaka
350 ml maślanki
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
3 łyżeczki mielonej papryki
200 g bułki tartej
czubata łyżeczka curry
pieprz
W misce wymieszaj maślankę z solą, imbirem, kurkumą oraz kolendrą i papryką (2 łyżeczki).
Włóż do mieszanki oczyszczonego kurczaka,
dokładnie obtocz i schowaj do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 o C.
W miseczce wymieszaj bułkę tartą z łyżeczką papryki i curry,
dodaj pieprzu.
Kurczaka pojedynczo obtaczaj dokładnie w mieszaninie bułki tartej i przypraw,
następnie układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 45 - 60 minut, do ładnego zbrązowienia.

Przepis podpatrzony u Plate of Joy
Zostaw swój Komentarz