Peperonata
gotuję, inne, bezglutenowe, zdrowo, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Peperonata to szybsza wersja ajvaru czy ljutenici.
Nie zastąpiąna gdy mamy w w domu tylko paprykę,
pomidory i chleb / wafle ryżowe,
a chcemy zjeść pyszną kolację bez wychodzenia z domu!
Przepis podpatrzony w Jadłonomi.
Składniki:
4 kolorowe papryki 2 - 3 łyżki oliwy ząbek czosnku 2 pomidory, wydrążone i obrane ze skórki czarny pieprz do podania: garść liści bazylii lub / i ulubione kiełki
Piekarnik rozgrzej do 220oC. Całe papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 - 40 minut, a po tym czasie obróć i piecz jeszcze 20 minut do czasu, aż będą równo spieczone. Upieczone papryki przełóż do szczelnego plastikowego pojemnika i zostaw je na 15 minut – dzięki działaniu pary wodnej znacznie łatwiej będzie je obrać. Papryki obierz ze skóry, pozbaw pestek z wnętrza i pokrój na grube paski. Następnie posiekaj czosnek, na dnie garnka rozgrzej oliwę i podsmażaj go przez 1 minutę. Dodaj do niego papryki, pomidory oraz szczyptę pieprzu i gotuj bez przykrycia przez 15 - 20 minut. Na sam koniec dodaj liście świeżej bazylii i wymieszaj. Możesz posypać kiełkami. Podawaj na gorąco z bruschettami lub na zimno jako dodatek do kanapek i sałatek (ja bardzo lubię na ryżowym waflu) Możesz peperonatę przechowywać w lodówce do 14 dni.
2 komentarze
Aga
przepis ściągnięty z jadłonomii słowo do słowa
Kobiecemysli
jest informacja skąd jest przepis, a zdjęcia są moje.
Zostaw swój Komentarz