Ostra zupa marchewkowa z czosnkowymi grzankami
gotuję, zupy, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Książkę "Buonissimo!" Gino D'Acampo mam jakiś czas,
ale pierwszy raz zrobiłam coś z tej książki.
Sama nie wiem dlaczego,
tak wyszło.
Więc skusiłam się na zupę krem marchewkowy
i pysznie było,
tylko jakoś...mało ;)
( hihi miało być to danie głowne dla dwóch osób,
robiłam szybko i nie zwróciłam uwagi na to,
że o będą przystawkowe porcje).
Składniki:
( na dwie - trzy przystawkowe porcje,
zależy jakie macie miseczki na orzeszki :P)
4 łyżki oliwy
1/2 posiekanej cebuli
(ja dałam czerwoną całą)
250g marchwi, obranej i pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżeczka chilli w proszku
350ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 kromki jsnego pieczywa,
bez skórki, pokrojonego w 1cm kostkę
sól
(ja nie dodałam)
Połowę oliwy rozgrzej w garnku i mieszając od czasu do czasu,
delikatnie podsmażaj 3 minuty cebulę.
Dorzuć marchew i chilli;
duś całość kolejne 5 minut,
okazjonalnie mieszając.
Dolej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj
na niewielkim ogniu pod przykryciem mniej więcej 45 minut.
W tym czasie rozgrzej na patelni pozostałą oliwę,
wrzuć czosnek i smaż na małym ogniu 30 sekund.
Dodaj pokrojone pieczywo i zwiększ ogień i zrumień grzanki ze wszystkich stron.
Odsącz z łuszczu na papierowych ręcznikach i utrzymuj w cieple.
Zupę przelej do malaksera, miksuj na gładką masę i dopraw solą (jeśli chcesz).
Wlej ją z powrotem do przepłukanego garnka i podgrzej.
Podawaj na gorąco z czosnkowymi grzankami.
Zostaw swój Komentarz