Ogórki małosolne
gotuję
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Uwielbiam ogórki małosolne!
Pierwszy raz robiłam je sama i są smaczne!
Przepis mojej mamy:
2 kg ogórków gruntowych
2 głowki czosnku
2 wiązki kopru z nasionkami
4 listki krzewu czarnej porzeczki
2 korzenie chrzanu
2 liście chrzanu
gorczyca
pieprz ziarnisty
woda przegotowana zimna ostatecznie letnia
na pół litra wody łyżeczka soli
Ogórki umyć, oczyścić.
Między słoiki rozdzielić czosnek, koper, listki czarnej porzeczki, korzeń chrzanu, gorczycę, pieprz.
Słoiki wypełnić ogórkami, dodać sól i zalać wodą.
Zamknąć słoiki, wstrząsnąć.
Otworzyć i na wierzch ułożyć liście chrzanu - aby się ogórki za bardzo nie pieniły.
Zamknąć i odstawić w dość ciepłe miejsce.
Po około 24 ogórki są gotowe do spożycia.
Po 4-5 dnich ogórki zaczynają się kisić.
Ja nie lubię smaku takich ogórków, więc zostaje czekać aż całkiem się zakiszą - około 3-6 tygodni.
Zostaw swój Komentarz