Odwrócone ciasto ananasowe
gotuję, deser, zdrowo, bez cukru
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Ciasto przygotowane z myślą o mamie mojego Męża.
Ciasto wykwintne a zarazem proste w wykonaniu.
Przepis podpatrzony w Kwestii Smaku
Składniki:
170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
1 puszka ananasa
kandyzowane wiśnie (ja dałam suszoną żurawinę)
4 jajka
200 g mąki pszennej (np. tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Piekarnik nagrzej do 180 o C.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia,
zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Dno i boki posmaruj miękkim masłem.
Ananasa wyjmij z zalewy, syropu nie wylewaj.
Na dnie formy ułóż plasterki ananasa, rozłóż kandyzowane wiśnie
lub żurawinę suszoną.
Jajka wbij do dużej miski, dodaj 5 łyżek syropu z puszki po ananasie i zmiksuj na jednolitą masę.
Mąkę przesiej do drugiej miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier, wymieszaj.
Do miski z jajkami dodaj miękkie masło oraz mąkę z cukrem, wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Masę wyłóż łyżką do tortownicy,
bezpośrednio na ananasa, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
Piecz przez około 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto odstaw na około 8 minut, następnie obkrój boki i zdejmij obręcz.
Ciasto przykryj paterą, tacą lub talerzem i odwróć formę do góry dnem
(wcześniej załóż rękawicę kuchenną).
Odklej papier ze spodem tortownicy pozostawiając ciasto na paterze.
1 komentarz
mikusia89
podbiłaś moje serce tym ciastem; kocham ananasy.... :) wygląda niesamowicie smacznie :D
Zostaw swój Komentarz