Kotlety z włoskiej kapusty
gotuję, obiad, zdrowo, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Kotlety z włoskiej kapusty podbiły moje serce, smakiem i prostotą.
Dodatkowym atutem jest, że z niewielkiej ilości składników
wykarmimy dużą rodzinę bądź
(tak było w naszym wypadku) gotowe są trzy obiady :)
Składniki:
mała kapusta włoska
(do 1 kg)
3 marchewki
120g startego sera żółtego
cebula
2 jajka
2 czubate łyżki otrębów pszennych
(lub bułki tartej)
pieprz
cała natka pietruszki
mąka krupczatka do obtoczenia
1 łyżka masła
olej do smażenia
(rzepakowy lub kokosowy)
czubryca czerwona
Drobno poszatkowaną kapustę zalej wrzątkiem
i gotuj do czasu, aż będzie miękka.
Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.
Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli dodać łyżkę masła i startą marchewkę.
Smaż do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Kapustę odcedź, odciśnij i przełóż z powrotem do garnka.
Dodaj przesmażoną marchewkę z cebulą, ser i posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw czubrycą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Wymieszaj.
Dodaj jajka i otręby / bułkę tartą.
Dokładnie wymieszaj.
Do miseczki wsyp mąkę krupczatkę.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
Z masy formuj małe kotleciki.
Obtaczaj w mące krupczatce i smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z pieczoną piersią z kurczaka i ryżem
lub z chlebem
(a tak naprawdę są pyszne z wieloma rzeczami,
i na zimno i na ciepło)
Przepis inspirowany przepisem Iwony.
Zostaw swój Komentarz