Kotlety z ciecierzycy
gotuję, obiad, bezglutenowe, bez pszenicy, glutenfree
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Przepis Olgi Smile.
Chciałam czymś nowym zastąpić kotlety milone
i sie udało.
Co prawda na surowo zapach nie był zachęcający,
ale po usmażeniu są bardzo dobre.
Składniki:
400 g ciecierzycy
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku
1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
2-3 łyżeczki soli
(ja dałam tylko 1 łyżeczkę)
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kuminu
sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej
bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki
olej do smażenia
kasza kukurydziana do obtoczenia
Ciecierzycą namocz na noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia odlej na sicie i pozwój jej przez kilka minut ociekać.
Ciecierzycę zblenduj - zrób to blenderem ręcznym lub melakserem.
Do melaksera włóż ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule,
czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrobnij na niezbyt jednolitą masę.
Masę przełoż do miski, dodaj poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę.
Wymieszaj i uformuj kulki.
Kulki smaż, po obu stronach partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem.
Kotlety odsącz na papierze.
Zostaw swój Komentarz