Konfitura z czerwonej cebuli z anyżem
gotuję, boże narodzenie, wielkanoc, inne, bezglutenowe, przepis bezglutenowy, smaczne
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Wiem ostatnio mało mnie,
ale mamy przeprowadzkę, która trochę trwa...
i jeszcze 13 dni przed nami.
Wierzę, że mi wybaczycie
i w maju już będę tu na 100%.
...a teraz do rzeczy.
Proponuję Wam konfiturę z czerwonej cebuli,
która jest przepyszna i nadaje się do kanapek,
jak też kotletów czy cokowiek sobie wymyślicie.
Wspaniale nada się na Wielkanoc
do pieczonych w domu mięs i wędlin.
Składniki:
0,5 kg czerwonej cebuli
150g cukru
6 łyżek octu jabłkowego
łyżeczka soli morskiej
1-2 gwiazdki anyżu
Obraną cebulę pokrój drobno
i umieść ją w szerokim garnku / patelni
razem z octem, cukrem, solą oraz anyżem.
Zawartość garnka / patelni doprowadź do wrzenia,
a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 45 minut
(cebula zmieknie i się częściowo rozpadnie).
Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków.
(mi wyszły dwa pełne po około 340g).
2 komentarze
Magda
Zrobiłam :) Dzięki za inspirację, nawet nie sądziłam, że to tak pyszne będzie!
Kobiecemysli
cieszę się, że smakowało! w kuchni eksperymentowanie jest fantastyczną sprawą bo, np. z czerwonej cebuli można wyczarować coś tak wspaniałego!
Zostaw swój Komentarz