Kolakakor - karmelowe ciasteczka świąteczne ze Szwecji
gotuję, deser, zdrowo, bez cukru
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Z okazji 76 miesięcy spędzonych z moim Ukochanym
zrobiłam nam na wieczorny relaks te właśnie o to ciasteczka z przepisu
Ciasteczka są smaczne i chrupiące, może i mało świąteczne,
czy okazyjne ale łatwe w przygotowaniu i pyszne z mlekiem
bądź gorącą czekoladą:)
Składniki:
200g masła (w temperaturze pokojowej)
200g cukru (najlepiej brązowego)
300g mąki
1 łyżka golden syrupu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło utrzyj mikserem z cukrem na białą masę.
Dodaj syrop i mąkę wymieszaną z sodą.
Mieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.
Masę podziel na 4 części
- z każdej z nich stwórz rulonik o takiej długości,
o jakiej masz blaszkę do pieczenia.
Ruloniki ułóż równolegle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i delikatnie spłaszcz palcami
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175C i piecz 15-18 minut
- do zezłocenia.
Zostaw swój Komentarz