Jajka z fasolką i pomidorkami
gotuję, Śniadanie, bezglutenowe, przepis bezglutenowy, smaczne
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Recenzja jest jeszcze nie gotowa,
ale kolejny raz chcę Wam przedstawić przepis
z książki SuperFood na co dzień, Jamiego Olivera.
Dla mnie takie jajka to jeden z ideałów śniadaniowych.
Osobiście nie potrzebuję żadnych dodatków,
typu tosty, ale oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie,
aby je sobie do tego dania przygotować.
Składniki na dwie porcje:
250g dojrzałych pomidorków koktajlowych 1/2 cytryny oliwa extra virgine 4 gałązki świeżej bazylii + do dekoracji 1 puszka białej fasoli 1 spora szczypta nasion kopru włoskiego 2 duże jajka sól morska pieprz czarny mielony
(u mnie ciemna fasola)
(ja nie znalazłam nasion kopru i użyłam ulubionej mieszanki ziół)
Połówki pomidorków wymieszaj w misce z sokiem z cytryny, łyżką oliwy oraz szczyptą soli morskiej. Dodaj porwane, bądź nie liście bazylii (najmniejsze zachowaj do dekoracji). Pomieszaj całość i zostaw na kilka minut. W tym czasie postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu. Odcedź fasolę i wsyp ją na patelnię razem z nasionami kopru włoskiego i odrobiną pieprzu. Obsmażaj fasolę, aż popęka, od czasu do czasu wstrząśnij patelnią. Dodaj pomidorki, wlej 100ml wody, dopraw całość i pozwól by wrzała przez około minutę. Wbij po jednym jajku po dwóch stronach patelni, przykryj je pokrywką, zmniejsz płomień i smaż jajka około 3-4 minut, aby żółtka pozostały miękkie, lub dłużej, jak wolisz. Danie przełóż na talerze i udekoruj bazylią, możesz podać z grzankami i /lub skropić danie octem balsamicznym / ostrym sosem chilli.
Zostaw swój Komentarz