Gulasz wieprzowy na Guinnessie


Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Gulasz wieprzowy na Guinnessie

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Taka moja propozycja na weekendowy obiad.

Wspaniałe danie na obiad dla Panów,

ale szczerze mówiąc też mnie uwiodło.

Nie przepadam za Guinnessem,

ale w tym gulaszu podbija moje serce.

 

Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku ,

jednak ja nie mogłam u siebie znaleźć w sobotę

wołowiny więc jest gulasz wieprzowy zmodyfikowany.

 

 

Składniki:

 600 g wieprzowiny gulaszowej

 sól i pieprz

 1 łyżka sosu sojowego

 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej

 3 łyżeczki oliwy

1 duża cebula

 3 ząbki czosnku

 1/3 łyżeczki czerwonej papryki ostrej

 1/2 łyżeczki brązowego cukru

 1 łyżeczka sosu Hoisin

3/4 szklanki ciemnego piwa Guinness

 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego

 1 łyżka masła

 300 g pieczarek

 1 łyżeczka mąki pszennej

 

 


Pikantne purée z batatów:


 600 g batatów

2 łyżki masła

 2 łyżki śmietanki kremówki

 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej

 tymianek do dekoracji

 

 

 

 

 

Mięso pokrój w 1,5 cm kostkę,

oprósz solą i pieprzem.

Do większej miski wlej sos sojowy, dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, wymieszaj.

Dodać wołowinę, obtoczyć w powstałej marynacie i zostawić na czas ocieplenia mięsa.  

Cebulę pokrój w piórka, czosnek rozgnieć nożem.

Rozgrzej dużą patelnię, dodaj łyżeczkę oliwy i smaż mięso.

Dobrze zarumień z każdej strony.   

Obsmażone mięso połącz z oliwą w garnku, włóż cebulę i czosnek.

Zeszklić na małym ogniu.

Dodać pozostałą łyżeczkę papryki słodkiej,

paprykę ostrą, cukier, sos, piwo i bulion,

przykryj garnek i duś na minimalnym ogniu

do miękkości przez około 1,5 godziny

(jak masz czas możesz gotować troszeczkę dłużej)

  Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła

i szybko, na większym ogniu podsmażyć pokrojone pieczarki.  

Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodaj pieczarki.

Na koniec odlej 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu i wymieszaj je z mąką.

Wlej do gulaszu i wymieszaj, zagotuj.

 

 

 

Pikantne purée z batatów:

Bataty obierz pokrój na 4 cm kawałki,

włóż do garnka z zimną osoloną wodą.

Ugotuj do miękkości (ok. 18-20 minut).

Odcedź, dodaj masło, śmietankę i paprykę.

Rozgnieć tłuczkiem.

Następnie zmiksujdokładnie blenderem ręcznym na idealnie gładkie purée.  

Gulasz podawaj na batatach.

Udekoruj tymiankiem

 

 

Gulasz na Guinnessie

 

Smacznego!

Gotuję, Gotuję

Zostaw swój Komentarz


Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

kamila rowinska cele


Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

airbnb zniżka