Farinata z rydzami i jajkami przepiórczymi
gotuję, kolacja, obiad, bezglutenowe, bezglutenu, dania bezglutenowe
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Rydze.
Hm...ja za grzybami nie szaleję,
może odrobinkę za kanią,
ale poza tym to nieszczególnie.
Jednak ta propozycja to ukłon w stronę mojego Męża.
Spróbujcie koniecznie!
(jeżeli lubicie rydze ;)
Oczywiście bez glutenu!
Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy 1 szklanka wody 4 łyżki oliwy extra vergine pieprz
około 100 rydzów
1/2 cebuli 8 jajek przepiórczych
gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku
(przebranych i oczyszczonych)
(może być suszony, szczypta)
(także może być suszony)
Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek. Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego. Dopraw pieprzem. Przykryj miskę i odstaw na 30 minut - 1 godzinę. Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki), posiekane listki rozmarynu oraz listki tymianku i wymieszaj. Do piekarnika włóż patelnię (ja użyłam wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy) i rozgrzej piekarnik do 240oC Posiekaj cebulę w cienkie półtalarki. Jajka rozbij do miseczki. Wyjmij patelnię (tortownicę) z piekarnika, natłuść ją odrobiną oleju i wlej ciasto. Na całej powierzchni farinaty rozrzuć cebulę oraz poukładaj pokrojone na małe części rydze, dociskając je trochę. Przy pomocy łyżeczki porozkładaj na powierzchni jajka przepiórcze. Wstaw patelnię (tortownicę) do piekarnika na około 20 minut. Gotową farinatę skrop oliwą.
Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i wymieszaj.
1 komentarz
Justyna
Zapachniało lasem :)
Zostaw swój Komentarz