Dżem truskawkowy z octem balsamicznym i pieprzem
gotuję, Śniadanie, zdrowo
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
W czwartek ze wsi przywiozłam całe wiadro truskawek.
Wiedziałam, że cześc muszę zamrozić (na wypadek głodu truskawkowego zimą;),
jednak od dwóch lat zbierałam się do zrobienia dżemu ale zwyczajnie się bałam.
Jednak gd ujrzałam przepis Marty strach mi minął a chęci przybyło.
Dżem w moim wykonaniu był bez octu balsamicznego z dodatkiem 4 łyżeczek pieprzu.
Moje dzieło jest bardzo słodkie i lekko pikantne.
Połączenie idealne dla mężczyzn:)
Składniki:
1kg truskawek
600g cukru
sok z dwóch cytryn
50ml octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz
Gotujemy wszystko bez pieprzu przez jakieś 30-40 minut.
Po 15 minutach dodajemy pieprz.
Po 35 minutach testujemy stopień zżelowania.
Metoda z książki: “Blue Chair Jam Cookbook” polecana przez Martę .
W zamrażarce umieszczamy 5 łyżeczek na talerzyku.
Gdy chcemy przetestować dżem, nakładamy na jedną z nich około pół łyżeczki dżemu i wkładamy z powrotem do zamrażarki na chwilę,
gdy dzem osiągnie temperaturę pokojową, przechylamy łyżeczkę, gdy nie cieknie i ma ładną konsystencję, jest gotowy. Jeśli nie, to gotujemy jeszcze kilka minut i powtarzamy test.
Jeżeli nasz dżem jest gotowy przekładamy go do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem na około 24h .
Po tym czasie dżem jest gotowy do spożycia, ale może też grzecznie czekać na zimowe zachcianki:)
1 komentarz
mikusia89
Sezon truskawkowy w pełni więc można narobić kilka słoiczków; dżemik zapowiada się naprawdę świetnie :)
Zostaw swój Komentarz