Czekoladowe salami z pistacjami
gotuję, boże narodzenie, deser, Boże Narodzenie, bez cukru
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
To salami odrobinkę z blokiem mi sie kojarzy.
Jest bardzo czekoladowe i miejscami lekko chrupiące.
Zaskakuje gości i jest wystarczającą dawką słodyczy na cały weekend:)
Sama była oczarowana zdjęciami i przepisem u Kasi!
U mnie pojawiają się modyfikacje.
Składniki:
400g herbatników
(bez nadzienia, mogą być pełnoziarniste)
120g śliwek suszonych, pokrojonych w kosteczkę
20g jakiegokolwiek alkoholu na wódce
(ostatecznie wódka bądź spirytus)
250g masła
100g deserowej czekolady
2 duże jajka
130g cukru
100g mocnego gorzkiego kakao
100g niesolonych, wyłuskanych pistacji
(w skorupkach wychodzi ich około 300g)
ok 30-50g cukru pudru do obtoczenia
130g herbatników zmiksuj na pył, pozostałe pokrój
lub połam na dość drobne kawałki.
Śliwki zalej alkoholem i lekko podgrzej (w garnuszku lub mikrofali)
i odstaw na ok 30 minut, by śliwki dobrze nasiąkły.
Potem odcedź je na sicie.
(jeżeli używasz wódki bądź spirytusu,
przepłucz je delikatnie wodą i odciśnij).
Masło rozpuść z czekoladą na parze.
W sporej misce ubij jajka z cukrem na puch,
dodaj rozpuszczone i przestudzone masło z czekoladą oraz kakao
i dokładnie wymieszaj.
Wsyp herbatniki, śliwki oraz przekrojone na połowki pistacje.
Wymieszaj razem.
Odstaw masę do lekkiego przestudzenia (ok 30-60 minut).
Rozłóż na blacie dwa długie paski folii spożywczej
(możesz rozłożyć to na czetry części, wyjdą Ci mniejsze salami)
i na każdym z nich wykładaj łyżką czekoladową masę.
Zawiń dwa ciasne rulony i skręć na końcach.
Odłóż je do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rozwiń rulony,
wysyp cukier puder na tacę i obtocz w nim oba rulony.
Krój ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem.
Salami ma ok 7-10 dni trwałości i nale
Zostaw swój Komentarz