Czekoladowe ciasto z cukinią; bezglutenowe
gotuję, boże narodzenie, deser, bezglutenowe, bezglutenu, glutenfree
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Kochani, to ostatni przepis z kategorii tych bardziej zimowych.Wiosna już tuż, tuż... :)
Przepis na ciasto z cukinią już znacie a teraz macie wersję bezglutenową, ale równie pyszną jak ta z glutenem.
Składniki;
(mój przepis):
120g masła 1/2 szklanki oleju 200g ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 3 jajka 180g jogurtu naturalnego 80g kakao 100mąki ziemniaczanej 200g mąki z amarantusa 2 średnie cukinie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a cukinia starta na małych oczkach. Masło zmiksuj z olejem. Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia bezglutenowy i sodę. Zmiksuj. Dodaj jajka i miksuj dalej. Dodawaj naprzemiennie przesiane mąki i jogurt naturalny. Miksuj. Dodaj kakao i ostatni raz zmiksuj. Dodaj cukinię i wymieszaj. Blachę do pieczenia 22x35cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i piecz w temperaturze 160oC przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Zostaw swój Komentarz