Ciasto czekoladowe bezglutenowe
gotuję, deser, zdrowo, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Dla tych którzy nie jedzą glutenu i dla tych którzy potrzebują zdrowych słodkości to ciasto bedzie idealne.
Roztapiające się w ustach.
Mój Brat powiedział, że dobre,
ale o ile spód się je, to resztę się połyka ;)
Składniki:
(zmodyfikowany przepis Misy Mocy)
spód 200g orzechów laskowych 3,5 łyżki karobu masa 1,5 łyżki ksylitolu 4 łyżki karobu polewa 50 ml mleka kokosowego, łyżka syropu daktylowego ewentualnie łyżka wody różanej
140g daktyli
2 puszki mleka kokosowego
4 łyżki karobu
(pięknie pachnie i cudownie smakuje)
Orzechy podpraw na suchej patelni, aż skórka z orzechów popęka i sama zaczyna odpadać, a orzechy zbrązowieją. Zdejmij skórkę z orzechów, aby je zmiksować w malakserze. Daktyle zalej wrzątkiem, odcedź i wrzuć do zmielonych orzechów razem z karobem. Zmiksuj całość.Masę wyłóż do 20cm blaszki do tarty, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki. Ciasto przechowuj w lodówce ze wzgledu na masę i polewę. Gęstą część mleka kokosowego wyjmij do miski i ubij mikserem. W międzyczasie dodaj po ksylitol i karob. Masę wyłóż na spód z orzechów i daktyli i ponownie wstaw do lodówki. Gdy pozostanie nam przygotować polewę, mleko syrop i karob włóż do rondelka, nagrzej i mieszaj do połączenia składników. Poczekaj aż zgęstnieje. Dodaj wodę różaną i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Wyłącz gaz. Odczekaj kilka minut i wylej polewę na ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Zostaw swój Komentarz