Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami
gotuję, kolacja, Śniadanie, inne, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Przepis znalazłam u Kornika.
I nie mogłam się oprzeć.
Chlebek jest pyszny, lekko wilgotny
i znika bardzooo szybko ;)
Składniki:
70 g suszonych pomidorów w oleju
35 g czarnych oliwek
200 g szparagów
(około 10 łodyżek)
100 g sera mimolette (może być też gruyere)
70 g masła, roztopionego
2 łyżki oleju
(może być ten z suszonych pomidorów)
pieprz do smaku
1 łyżka suszonego tymianku
(ja dałam oregano)
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2/3 szklanki mleka
Suszone pomidory pokrój w paski, oliwki w krążki.
Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki,
pokrój na 4-5 cm kawałki.
Tak pokrojone ugotuj w osolonym i posłodzonym wrzątku 3 minuty.
Odcedź.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę,
Zrób dołek, wbij jajka i dolej mleko.
Miksuj ciasto, by składniki połączyły się.
Powoli wlej roztopione masło i olej z pomidorów.
Dodaj pieprz, chwilę jeszcze miksuj.
Do ciasta dodaj pomidory, oliwki i szparagi (4-5 główek odłóż).
Wsyp starty na grubych oczkach ser (garść zostaw)
i mieszaj wszystko, by składniki rozeszły się po cieście.
Keksówkę (23x9cm) wyłóż papierem do pieczenia
i wlej ciasto.
Na wierzchu ułóż pozostałe szparagi i posyp serem.
Chlebek piecz 35-40 minut lub do suchego patyczka
w temperaturze 190 o.
Wyjmij, studź na kratce.
2 komentarze
Miłka
Chlebek wygląda rewelacyjnie! Muszę również przygotować podobny :)
http://miseczkazdrowia.blogspot.com/
Kobiecemysli
polecam, podziel się proszę wrażeniami po zrobieniu :)
Zostaw swój Komentarz