Bakłażany nadziewane warzywami i kaszką kus kus
gotuję, kolacja, obiad, zdrowo
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Danie na chłodniejsze wieczory!
Gorące, sycące ładne w sumie :)
Składniki:
(mój przepis)
2 średnie / małe bakłażany
1/3 szklanki kaszki kus kus
(ilość kaszki surowej,
ugotować według przepisu na opakowaniu)
puszka pomidorów krojonych, odsączonych z soków
1 średnia cebula czerwona, obrana i pokrojona w piórka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
mozzarella
pomarańczowa papryka
100 g pieczarek obranych, umytych
i pokrojonych w dużą kostkę
czosnek
pieprz
oliwa z oliwek
tymianek
bazylia
sól
1/3 szklanki bulionu warzywnego
Bakłażany przekrój na pół, ponacinaj w kostkę,
posmaruj oliwą i posól.
Odstaw na 20 minut.
Następnie wstaw do rozgrzanego do 150o C piekarnika i piecz przez 15 minut / termoobieg.
Po upieczeniu ostudź i wydłub ze środka ponacinaną część bakłażana.
Pieczarki z cebulą odsmaż na oliwie z oliwek.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory oraz dodać skrojonego bakłażana,
wszystko smaż około 5 minut ciągle mieszając.
Dodaj szklankę bulionu warzywnego,
koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła
i duś przez kolejne 5 minut.
Na koniec wymieszaj wszystko z kaszką kus kus.
W wydrążonych bakłażanach ułóż farsz i pokrojoną w plastry mozzarellę.
Piecz w nagrzanym do 180o C piekarniku, do roztopienia się mozzarelli.
Zostaw swój Komentarz