Albondigas, klopsy hiszpańskie
gotuję, obiad, zdrowo
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Klopsy nie tylko pyszne, ale też delikatne w smaku.
Od dawien dawna nie uwiodło mnie tak mięso mielone!
Dodatkowym atutem jest pikantna fasolka,
którą kupuję w Lidlu w Tygodniu Meksykańskim.
Jest to fasolka, którą z puszka wylewa się razem z zalewą,
gdyż całość jest naprawdę dobra.
Składniki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki mąki
6 łyżek oliwy
1 szklanka bulionu
1 puszka pomidorów
1 puszka pikantnej fasolki
(opcjonalnie, jednak z nią danie nabierze fantastycznego charakteru)
50g posiekanych migdałów
pieprz
Mięso wymieszaj z posiekaną cebulką i czosnkiem
oraz z tymiankiem, kuminem, kolendrą i jajkiem.
Masę dopraw pieprzem i uformuj z niej klopsiki,
obtocz je w mące i wstaw do lodówki na 10 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Klopsy obsmaż z każdej strony.
Dodaj gorący bulion, pomidory, fasolkę
i migdały.
Klopsiki duś w powstałym sosie, na średnim ogniu, około 30 minut.
Przepis podpatrzony u Wojciecha.
2 komentarze
Magda
A robiłaś kiedyś klopsy z czerwonej fasoli? Zastąp mielone mięso mieloną fasolą, resztę rób tak samo. Polecam! Najpyszniejsze moim zdaniem wychodzą na parze, a później w sosie pomidorowym... :)
Kobiecemysli
Chyba nie robiłam! Fantastyczny pomysł!
Zostaw swój Komentarz