Sernik na spdzie marchewkowym, bezglutenowy
boże narodzenie, deser, bezglutenowe, Boże Narodzenie, gluten free
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Kochani ten sernik to połączenie w tym zimowo - świątecznym sezonie tego co najlepsze
(no! jeszcze makowce biją wszystko teraz na głowę). Ciasto marchewkowe i sernik w jednym.
Pomysł na połączenie tych obu ciast wzięłam z Kwestii Smaku, ale zmieniłam trochę proporcje i mąki, dzięki czemu powstał sernik na spodzie marchewkowym bezglutenowy! :) Polecam, jest przepyszny!
Składniki:
Ciasto marchewkowe: 100 g mąki owsianej 50g mąki ziemniaczanej 60g ananasa świeżego 50 g orzechów włoskich posiekanych drobno 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki sosy oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 3 jajka 60 g cukru koksowego 100 ml oleju rzepakowego szczypta soli 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki ksylitolu 6 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g kwaśnej śmietany 12% + orzechy włoskie do dekoracji
200 g startej marchewki
Sernik:
Krem na wierzch (opcjonalnie): 125 g kremowego serka np. Philadelphia czy Twój Smak lub innego
Tortownicę o średnicy 26 i wysokości 6,5 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki posmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 175 o C. Do miski włóż startą marchewkę, ananasa skrojonego w drobną kostkę, posiekane orzechy. Odstaw. Do drugiej miski przesiej mąki, dodaj przyprawę do piernika, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Dodawaj stopniowo cukier kokosowy i dalej ubijaj aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewaj cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodaj zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Wyłóż do tortownicy, wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź. Piekarnik ustaw na 175oC. Do misy malaksera lub miksera włóż ser, mąkę i ksylitol. Miksuj przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. Wbijaj kolejno jajka i miksuj wolno, przez chwile po każdym dodanym. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilli i jeszcze raz zmiksuj. Masę wylej na upieczone ciasto marchewkowe. Piecz przez 25 minut w 175oC. Następnie zmniejsz temperaturę do 120o C i piecz jeszcze przez 80 minut. Wysuń sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadź krem (dokładnie połącz ze sobą serek i śmietanę, możesz zmiksować) i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze przez 15 minut. Udekoruj orzechami włoskimi.
CIASTO MARCHEWKOWE:
W trzeciej misce ubij jajka do podwojenia objętości.
Dodaj zawartość miski z mąką i delikatnie połącz składniki tak jak poprzednio. SERNIK:
Najlepiej zimny (choć ja kroiłam ciepły) sernik obkrój nożem, zdejmij obręcz z tortownicy i wstaw do lodówki (bez przykrycia) na całą noc (ja kroiłam i podawałam ciepły, ale myślę, że jak każdy sernik lepiej aby ten także "odpoczął" trochę aby miał jeszcze lepszą konsystencję).
2 komentarze
Iza
Testowałam i super wyszedł. Polecam :)
Kobiecemysli
super, cieszę się bardzo, że smakował :) pozdrawiam
Zostaw swój Komentarz