Muffinki z jabłkami, migdałami i cynamonem, bezglutenowe2
gotuję, Śniadanie, bezglutenowe, dania bezglutenowe, glutenfree
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Muffinki odpowiednie do tego co mamy za oknem.
Pachnące, mięciutkie i słodziutkie.
Myślę, że też spokojnie zastąpią bezglutenowe pączki dla tych którzy
bardzo potrzebują świętować Tłusty Czwartek.
Składniki na około 14 - 16 muffinek:
(na bezglutenowy przerobiłam przepis z Moje Wypieki)
2 duże ,obrane i pozbawione gniazd nasiennych, jabłka 160 g mąki gryczanej 85 g mąki owsianej bezglutenowej 130 ml płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 60 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 2 duże jabłka 30 g migdałów bezglutenowych 80 g cukru kokosowego
3 łyżeczki cukru kokosowego 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na posypkę:
40 g migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka pokrój na małe kawałeczki. W jednym naczyniu wymieszaj jajka, olej; cukier, miód, jogurt, wymieszaj rózgą kuchennę do połączenia składników. Do drugiej miski przesiej mąki razem z proszkiem do pieczenia. Do pierwszej miski wsyp zawartość drugiej i ponownie wymieszaj, do połączenia składników. Do całej masy dodaj jabłka i posiekane migdały, wymieszaj do połączenia. Ciasto wyłóż do foremki na muffinki wysmarowanej masłem. Napełniaj dziurki do pełna. Posyp posypką składniki na posypkę wymieszaj ze sobą. Piecz w temperaturze 175oC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Zostaw swój Komentarz