Ciasto marchewkowe, bezglutenowe
gotuję, bezglutenowe, zdrowo, przepis
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Wiem, wiem to ciasto chyba dla wszystkich kojarzy się bardziej z jesienia i zimą, ale ja miałam nadmiar cudownej marchewki i postanowiłam właśnie tak ją wykorzystać, a że ciasto wyszło przepyszne, to dzielę się z Wami przepisem.
Bywają cały czas chłodniejsze i deszczowe dni, więc sobie nie żałujcie .
Składniki:
(mój przepis)
400g marchewki 140 g mąki jaglanej 70 g mąki owsianej bezglutenowej 5 jajek 150 -170 g erytrolu 250 ml oleju 1,5 łyżeczki cynamonu garść rodzynek 20 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nastaw na 180 o C.
W misce wymieszaj ze sobą przesiane mąki, cynamon i proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
Jajka ubij z erytrolem, masa powinna być jasna.
Miksując dalej dolewaj olej, aż wszystko się połączy.
Dosypuj po trochu mieszankę mąk, dalej miksując, aż do połączenia się składników.
Marchewkę, rodzynki i posiekane orzechy włoskie przełóż do powstałej masy i wymieszaj delikatnie do połączenia.
Przełóż wszystko do tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut, do suchego patyczka (pamietaj, że mogą pojawić się drobinki marchewki na patyczku i to jest ok).
Smacznego!
Zostaw swój Komentarz