Ciasto czekoladowe z twarożkiem i owocami; bezglutenowe
gotuję, wielkanoc, deser, bezglutenowe, bez pszenicy, dania bezglutenowe
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Ciasto możesz zrobić w dwóch wariantach.
Z czekoladą i bez czekolady.
Obie wersje są pyszne ( na zdjęciu wersja bez czekolady).
Wersja z czekoladą jest delikatniejsza a bez czekolady bardziej zbita.
Składniki:
(moj przepis)
130 g / 200g masła* 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 250g twarogu 300 g owoców** (wiśnie, maliny, drobne truskawki) 100 g czekolady mlecznej goplana / 5 łyżek ksylitolu, 40 g kakao 5 jajek 120 g ksylitolu
Piekarnik nagrzej do 190oC. 2 jajka, 80g ksylitolu i twaróg zmiksuj ze sobą w malakserze. 3 jajka utrzyj z 40g ksylitolu. Masło* i czekoladę rozpuść ze sobą w garnuszku (jeżeli używasz kakao, rozpuść masło, dodaj kakao i ksylitol, energicznie mieszaj do połączenia się składników) wymieszaj do połączenia się masła z czekoladą. Masę czekoladową połącz z masą jajeczną i dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Tortownicę 20 cm natłuść masłem. 1/3 masy czekoladowej rozsmaruj na dnie blaszki, później 1/2 masy twarogowej na niej i ułóż 1/2 owoców. Ponowni 1/3 masy czekoladowej, 1/2 masy twarogowej i pozostałe owoce. Przykryj masą czekoladową. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. * w wersji bez czekolady użyj 200g masła **owoce mogą być mrożone, tyko pamiętaj aby były rozmrożone i dobrze osuszone
Zostaw swój Komentarz