Babka z czekoladą bez cukru
gotuję, wielkanoc, deser, bezglutenowe, bez cukru, bez pszenicy
Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107

Notice: Undefined offset: 1 in /home/szokart/domains/cocoinka.pl/public_html/sky/core/webp.class.php on line 107
Kochani pogoda nas cały czas nie rozpieszcza, więc warto skusić się na cieplutką babkę z czekoladą.
Do tej babki użyłam czekolady bez cukru z orzechami firmy TRAPA (75 g około 7zł w Auchanie).
To jest mięciutka babeczka,taka rozpływająca sie w ustach, świeża spokojnie przez 4 dni.
Składniki:
(mój przepis)
150g mąki ziemniaczanej 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 275g masła 3/4 szklanki cukru kokosowego 4 duże jajka 140 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 75 g czekolady bez cukru z orzechami + polewa: 40 ml śmietany 30% lub 36% 75g czekolady bez cukru z orzechami + mąka migdałowa i masło do wysmarowania foremki.
Masło utrzyj z cukrem.Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Dodaj aromat waniliowy i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko i zmiksuj. czekoladę zetrzyj na tarce bądź drobno pokroj i wrzuć do ciasta. Wymieszaj czekoladę z ciastem. Wysmaruj masłem foremkę (około 2l lub mniejsza troszkę), posyp mąką migdałwą i przelej ciasto. Wstaw do na grzanego piekarnika na 170 oC i piecz około 45 - 50 minut. Kiedy wyjmiesz babkę poczekaj aż ona przestygnie, a Ty w tym czasie nagrzej śmietane i rozpuść w niej czekoladę. Posmaruj polewą ciasto i zajadaj :) (możesz oczywiście poczekać aż polewa zastygnie).
Zostaw swój Komentarz